tiistai 22. marraskuuta 2016

MINIARVIOITA: MILK AND HONEY // FIGHT CLUB

Teoksen nimi: milk and honey
Kirjailija: Rupi Kaur
Ilmestynyt: vuonna 2014
Suomennos: Ei suomennettu
Kustantaja: Createspace
Sivumäärä: 204
Takakannesta:
milk and honey is a collection of poetry and prose about survival. It is about the experience of violence, abuse, love, loss, and femininity. It is split into four chapters, and each chapter serves a different purpose, deals with a different pain, heals a different heartache. milk and honey takes readers through a journey of the most bitter moments in life and finds sweetness in them because there is sweetness everywhere if you are just willing to look.*   *   *
Luin paljon arvosteluja, ennen kuin hankin tämän omaksi. Joissakin sanottiin, että tätä ei voi sanoa runoudeksi, koska nämä runot muistuttavat enemmän Tumblr -postauksia kuin oikeita runoja.
Kirja käsittelee väkivaltaa, rakkautta, sydänsuruja, hyväksikäyttöä ja naisellisuutta. Kirja on jaettu neljään kappaleeseen: the hurting, the loving, the breaking ja the healing.
Kaikkia tämä ei varmasti sytytä, mutta mä pidin hirveästi. Lisäksi lähes jokaisella sivulla on jokin piirros kuvaamaan runoa, ymmärteekseni Rupi Kaur on itse kuvittanut teoksensa.
Suosittelen, jos vähääkään kiinnostaa.

"i am a museum full of art
but you had your eyes shut"

★★★★★

*   *   *

Teoksen nimi: Fight Club
Kirjailija: Chuck Palahniuk
Ilmestynyt: vuonna 1996
Suomennos: 2006
Kustantaja: Like
Sivumäärä: 233
Takakannesta:
Fight Clubin päähenkilö on unettomuudesta kärsivä nuori mies, joka on turhautunut toimistotyöhön, pinnallisiin ihmissuhteisiinsa ja markkinayhteiskunnan valmiiksi pakattuihin nautintoihin. Iltansa hän viettää syöpäpotilaiden tukiryhmissä, koska vain kuolevien keskellä hän muistaa olevansa elossa. 

Kuin tilauksesta hänen elämäänsä ilmestyy karismaattinen urbaanisissi Tyler Durden, joka on kävelevä keskisormennäyttö koko kulutuskulttuurille. Durden alkaa järjestää baarien kellareissa salaisia tappeluklubeja, joissa virkamiehet, tarjoilijat ja tietokonemyyjät hakkaavat toisiaan henkensä kaupalla. 

Durdenin johdatuksella miehet alkavat toteuttaa mitä mutkikkaimpia operaatioita normiyhteiskunnan suistamiseksi raiteiltaan. Romaanin vauhti kiihtyy samaa tahtia kuin Durdenin anarkistinen amokjuoksu, ja ovelat käänteet harhauttavat terävimmänkin lukijan teoksen edetessä kohti apokalyptistä loppuaan.

*   *   *
Chuck Palahiukilta yleensä aina ensimmäisenä suositellaan luettavaksi juuri Fight Clubia. Enkä tämän kokemuksen jälkeen ihmettele enää ollenkaan.
Mitä mä just luin? Onko tämä totta? Miten tää voi olla niin nerokas? Miten tämmöistä tekstiä joku pystyy kirjoittamaan? En voi kuin ylistää.
Ihastuin täysin. Välillä olin täysin kujalla, mutta sitten toisessa hetkessä olin täysillä mukana. Mulle oli kerrottu, että tässä on todella suuri käänne, mutta en mä sitä silti lukiessa osannut odottaa. Tai osasin odottaa, että jokin käännös on tulossa, mutta että mikä se oli, oli yllätys. Apua, en osaa puhua tästä spoilaamatta mitään. Tää oli kuitenkin jotain niin erilaista. Haluan vain lukea lisää Palahnukia. Ainakin Invisible Monsters ja Choke kuulostaa mielenkiintoisilta, joihin varmasti jossain vaiheessa tartun.

"Fight Clubin ensimmäinen sääntö on, että Fight Clubista ei puhuta."

★★★★★

9 kommenttia:

 1. Fight Club on kummmallakin TBR-listalla, mutta hyllystä löytyisi Palahniukilta Tukehtuminen, joten saattaa olla että se menee ensimmäisenä lukuun. Fight Club on kyllä sen verran kehuttu, että odotan kovasti saavani sen käsiini. Ja nyt vielä säkin kehuit noin kovasti, apua :D
  Tiia

  VastaaPoista
 2. Taas kasvaa lukupino.. Fight Club alkoi kiinnostamaan kovasti! Milk and honey vaikutti myös mielenkiintoiselta :) en ollut siitä ennen tätä kuullut mitään!

  VastaaPoista
 3. milk&honey oli ihana, mä tykkäsin <3 Fight Clubin oon nähnyt leffana ja se ei välttämättä kirjana kiinnosta niin paljon. Ja ihan sivujuonteena, rakastan noita Potter-kirjanmerkkejä ja haluisin itellekin semmosen ;-(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en oo nähnyt leffaa ja mua alko kiinnostaa se :D
   Kaikki nuo tuon tyyliset kirjanmerkit on niin ihania <3

   Poista
 4. Ompas tosiaan kiva kirjanmerkki! :) Ja sulla on kiva blogi, jään seurailemaan.

  En tiennytkään, että Fight Club on myös kirjana. Leffan katsoin aikoja sitten ja tykkäsin kyllä silloin. Mietinkin yksi päivä, että voisi katsoa sen uudestaan, mutta nyt voisikin verestää muistoja kirjan muodossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, kiitos<3 Niin sullakin & jäin seurailemaan :-)
   Suosittelen kirjaa! Mun täytyy tosiaan katsoa se leffaversio ja todeta onko se mistään kotosin:D

   Poista
 5. Vähän olen myöhässä nyt tän kommenttini kanssa, mutta menkoot :D milk and honey (ja myös saman kirjailijan the sun and her flowers) oli hyvä, mutta ei aivan niin hyvä, kuin ehkä odotin. Luin Kaurin molemmat teokset ollessani Italiassa reissussa.

  Fight Club taas... no, ei ollut yhtään miun juttu :( Olin aiemmin lukenut myls Invisible Monstersin, josta pidin vähän enemmän, mutta ilmeisesti Chuck Palahniuk ei vaan ole mulle oikea kirjailija. En pidä hänen kirjoitustyylistään. Kyllähän häneltä yllättäviä juonenkäänteitä löytyy, mutta se yksin ei vielä riitä tekemään kirjasta hyvää. Omasta hyllystä löytyisi silti vielä Choke ja Lullaby, niihin tarttuminen kyllä vähän pelottaa.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! <3

Takaisin ylös