sunnuntai 22. heinäkuuta 2018

SALLA SIMUKKA: SAMMUTA VALOT! / SYTYTÄ VALOT!


Mistä mulle: arvostelukappale / Nimi: Sammuta valot!/sytytä valot! / Kirjailija: Salla Simukka / Ilmestynyt: 2018 / Kustantaja: Tammi / Sivumäärä: 144 / Takakannesta
Mikä on kauheinta tai kauneinta, mitä sinulle on tapahtunut?

Salla Simukan odotettu ja oivaltava kertomuskokoelma Sammuta valot! / Sytytä valot! sisältää pieniä kauheita ja kauniita tarinoita nuorten elämästä.

Miksi kellariin saa mennä vasta 15-vuotiaana? Mitä Koiranpääpuistossa on tapahtunut? Kuka vierailee öisin Klaran eristyshuoneessa? Särkyykö ensirakkauden lumous, jos siitä kertoo rakkauden kohteelle vuosien jälkeen?

Kääntökirja Sammuta valot! / Sytytä valot! on uudenlainen kokoelma, jonka tarinat peilaavat toisiaan hätkähdyttävillä ja riemastuttavilla tavoilla. Simukan tekstit liikkuvat kauhusta romantiikkaan ja scifistä realismiin. Tämä teos on harvinainen herkku nuorille, aikuisille ja nuorille aikuisille.

*   *   *
Tällä viikolla ilmestyi Salla Simukan uutuus Sammuta valot! / sytytä valot! -teos. Kiitos Tammelle, että sain taas olla osallisena blogirinkiä!

Mulla on ollut vaikeuksia Salla Simukan kirjojen kanssa. Lumikki-trilogiaa olen yrittänyt lukea, mutta huonolla menestyksellä. Aloitin myös kerran Kun enkelit katsovat muualle -kirjaa, mutta sekään ei napannut. Hypistelin kerran kirjastossa Minuuttivalssi -kirjaa, mutta jätin sen hyllyyn, koska ajattelin että tuskin lämpenen sillekään. Muistaakseni mulla on jossain kaapin kätköissä Jäljellä ja Toisaalla mainoskirjanmerkki. Simukka on mulle siis vieras ja samalla jollain tavalla tuttu kirjailija!

Simukan teos Sammuta valot! / sytytä valot! koostuu yhteensä 20 novellista, kymmenen kummallakin puolella. Sammuta valot! -puoli on synkempi ja sisältää pieniä kauhukertomuksia. Sytytä valot! -puoli on vastapainoksi kevytmielisempi ja valoisampi. Kokonaisuutena Sytytä valot! -puoli oli mun mieleen enemmän, vaikka toinen puolikin oli onnistunut. Mun mielestä koko teoksen parhaimmaksi novelliksi  muodostui Sammuta valot! -puolelta novelli nimeltä "Huvipuisto". Siitä mulle tuli etäisesti mieleen Erin Morgensternin Yösirkus. :D 

"- Haistelen sua. Sä tuoksut hyvältä. Metsältä.
- Sä tuoksut sateelta.
- Eli yhdessä me tuoksutaan sateiselta metsältä. Se on aika hyvä tuoksu, vai mitä?
- Paras." s. 8, Sytytä valot!

Molemmat puolet tarjoavat pieniä suuria tarinoita. Ensirakkautta, pelkoa, ikävöintiä, tunteiden kirjoa. Tää oli nopealukuinen ja (sammuta -puoli 66 sivua & sytytä 78 sivua) ja hassua kyllä kuvailla kirjaa en tiedä miksi sanoilla tosi miellyttävä, mutta kun sitä se oli. :D Jos novellit millään tavalla nappaa, niin tartu tähän seuraavaksi :)

4 kommenttia:

 1. Minullekin Sytytä valot! -puoli kolahti enemmän. Suosikkeina olivat sen puolen Ariel, Sama kude meissä ja Koru. Sammuta valot! -puolelta pidin eniten nimikkonovellista ja tuosta Huvipuistosta, josta tuli mieleen varhaisteininä lukemani R.L. Stinen kauhutarinat. Puhelimen ruudulta lukeminen oli hieman haastavaa ja romaanin kanssa en varmaan olisi pystynyt siihen. Novellit olivat sopivan lyhyitä luettavasi pari kerrallaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyykin etsiä käsiini tuo Stinen kauhutarinat!:) Puhelimen näytöltä tihrustaminen on inhottavaa!

   Poista
 2. En ole (vielä?) lukenut Simukalta mitään, mutta kaikissa kirjatapahtumissa aina ihailen Sallaa, vaikuttaa superhyvältä tyypiltä! Ehkä tää voisi olla sopiva kirja aloittaa tutustuminen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi on niin totta, Salla vaikuttaa superilta! Ja miksi ei, tää oli hyvä! :)

   Poista

Kiitos kommentistasi! <3

Takaisin ylös