keskiviikko 26. heinäkuuta 2017

ANGIE THOMAS - THE HATE U GIVE / VIHA JONKA KYLVÄT

Mistä mulle: oma ostos
Teoksen nimi: The Hate U Give
Kirjailija: Angie Thomas
Ilmestynyt: 2017
Suomennos: Viha jonka kylvät / Otava / Syyskuu 2017 
Kustantaja: Walker Books
Sivumäärä: 438
Takakannesta:
"What's the point of having a voice if you're gonna be silent in those moments you shouldn't be?" 

Sixteen-year-old Starr lives in two worlds: the poor neighbourhood where she was born and raised and her posh high school in the suburbs. The uneasy balance between them is shattered when Starr is the only witness to the fatal shooting of her unarmed best friend, Khalil, by a police officer. Now what Starr says could destroy her community. It could also get her killed.


*   *   *
Tiesin jo ennen kirjan puoliväliä, että tästä nousisi yksi ylitse muiden tältä vuodelta. Ja mutu-tuntumani ei ollut väärässä. Tää ansaitsee kaikki ylistykset ja mä olen jo menossa Turun kirjamessuille syksyllä  (Angie Thomas on siellä!!). Noniin, fanityttöilyt sikseen.

Starr Carter on vasta 16-vuotias ja hän on joutunut todistamaan jo kahta murhaa. Uusimmassa tapauksessa Starrin lapsuudenystävä, Khalil, haavoittuu kohtalokkaasti poliisin luodeista. Khalil oli aseeton ja hän ei tehnyt mitään väärää ansaitakseen kohtalonsa. Khalil ammuttiin koska hän oli musta. Starrille taas on opetettu olemaan fiksu poliisin seurassa - kädet näkyvillä, puhu ainoastaan jos sinulle puhutaan, ei äkkinäisiä liikkeitä. Khalil ei koskaan saanut tätä opetusta.
Starrin elämää seurataan Khalilin kuoleman jälkeen, uskaltaako Starr avata suunsa ja kertoa mitä tuona Khalilin elämän vaatineena iltana tapahtui? Uskotaanko häntä? Khalilia on jo mediassa leimattu huumemyyjäksi, joten hänen kuolemansa on pyritty sen turvin oikeuttamaan. Mutta kun kaikki ei edelleenkään ole sitä miltä näyttää.

Suomalaiselle tämä kuulostaa ihan dystopialta, koska Suomessa poliisia arvostetaan ja näihin luotetaan. Kirja avaa silmiä uuteen maailmaan, mistä olin tietoinen ainoastaan uutisotsikoiden kautta. Sanomattakin selvää, että Black Lives Matter -liike on vaikuttanut kirjan syntyyn. 
Voimakas kirja, mikä jää kaivamaan mieltäsi vielä muutamaksi päiväksi kirjan lukemisen jälkeen. Vahva suositus, lue tämä. <3

“That's the problem. We let people say stuff, and they say it so much that it becomes okay to them and normal for us. What's the point of having a voice if you're gonna be silent in those moment you shouldn't be.”
*
“…people like us in situations like this become hashtags, but they rarely get justice.”

6 kommenttia:

Kiitos kommentistasi! <3

Takaisin ylös