tiistai 6. helmikuuta 2018

LASIPALATSI (THRONE OF GLASS) - SARAH J. MAAS

Mistä mulle: arvostelukappale
Teoksen nimi: Lasipalatsi (Throne Of Glass)
Alkuperäinen nimi: Throne Of Glass
Kirjailija: Sarah J. Maas
Ilmestynyt: 2012 / suom. 2017
Kustantaja: Gummerus
Sivumäärä: 433
Takakannesta:
Endovierin synkillä, törkyisillä suolakaivoksilla suorittaa elinkautisrangaistustaan 18-vuotias tyttö. Celaena Sardothien on nuoresta iästään ja hämäävän viehättävästä ulkomuodostaan huolimatta pelätty, pahamaineinen salamurhaaja. Celaena teki kuitenkin yhden kohtalokkaan virheen: jäi kiinni. Nuori kapteeni Westfall tarjoaa epätoivoiselle Celaenalle vapautta suuren uhrauksen hinnalla. Celaenan täytyy edustaa kruununprinssi Doriania kilpailussa, jossa hän mittelee taistelutaitojaan maan etevimpiä varkaita, salamurhaajia ja muita ammattitappajia vastaan. Vain voittamalla Celaena voi lunastaa vapautensa ja saada selville kohtalonsa. Mutta sulaako hänen jäinen sydämensä?

*   *   *
Throne of Glass -sarjalla on mun sydämessä erityinen paikka, vaikka mun suhtautumiseni siihen on tässä vuosien varrella muuttunut moneen kertaan. Ensin rakastin hyvin paljon koko maailmaa ja hahmoja, kunnes tunteeni pitkässä juoksussa hiipuivat ok-tasolle. Sillä tasolla ollaan yhä, mutta kirja tuo mulle vaan hirveän nostalgian tunteen niin se saa siitä lisäpisteitä, hehe. Musta on ihanaa, että tätä sarjaa on nyt aloitettu suomentamaan!

Celaena Sardothien on 18-vuotias nuorinainen. Hän on myös maan pelottavin salamurhaaja, kaikki tuntevat hänen nimensä. Hän on jäänyt kiinni ja kärsii tuomiotaan Endovierin suolakaivoksilla. Hänet on tuomittu Endovieriin koko loppuelämäkseen ja hän on selviytynyt karuissa oloissa nyt vuoden päivät. Celaenalle tarjotaan mahdollisuutta voittaa itselleen vapaus, mutta hänen täytyy edustaa kruununprinssi Doriania kilpailussa, vastaan varkaita ja ammattitappajia. Kisan voittaja kruunataan kuninkaan miekaksi, eli periaatteessa kuninkaan orjaksi ja tietyn ajan jälkeen kuninkaan miekalle annetaan vapaus ja hänen nimensä/maineensa puhdistetaan. Kilpailusta syntyy henkiinjäämistaistelu, koska kuninkaan linnan uumenissa on pimeitä voimia, eivätkä kilpailijat pelkää käyttää niitä.

Kirja ei tosiaan tarjoa mitään mielenräjäyttäviä juonikuvioita, mutta se jaksaa pitää lukijan mielenkiinnon yllä loppuun saakka. Kirja on vähän ennalta-arvattava ja siinä on pakotettu kolmiodraama. Lasipalatsi on kuitenkin Throne of Glassin ensimmäinen osa ja tiedän, että sarja paranee jo huimasti toisessa osassa. En malta odottaa päästä lukemaan kakkososaa suomennettuna! :)

5 kommenttia:

  1. Haluaisin lukea tämän uudelleen varsinkin suomeksi kun ensimmäisellä kerralla luin sen englanniksi! Pelkään tosin että käykö minullekin se, että suhtautumiseni muuttuu huonompaan suuntaan ja että löydän asioita jotka häiritsevät sen tehtyä. Niin on käynyt jo monen YAn kohdalla ja minä niin pidin tästä :S Olisi tosi harmi tässä tapauksessa.

    VastaaPoista
  2. En oo vieläkään lukenut Tower of Dawnia, mutta silti on jo haikea olo, että tää sarja loppuu tänä vuonna :'( Vaikkei tää kirjallisesti ehkä maailman paras sarja ookaan, niin se vie vaan mukanaan ja tietyt hahmot on vaan aina sydämessä (Manon<3). Mä en ehkä tätä uskaltaisi lähteä lukemaan suomeksi, vaikka oonkin ihan samaa mieltä siitä, että mahtavaa kun tämä on suomennettu!

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! <3

Takaisin ylös