maanantai 28. toukokuuta 2018

HOBITTI: J. R. R. TOLKIEN (80-VUOTISLAITOS)


Mistä mulle: arvostelukappale / Nimi: Hobitti eli sinne ja takaisin / Kirjailija: J. R. R. Tolkien / Ilmestynyt: 1973 / 2017 / Kustantaja: WSOY / Sivumäärä: 340 / Takakannesta:
2017 on kulunut J. R. R. Tolkienin syntymästä 125 vuotta ja Hobitin ilmestymisestä 80 vuotta. Tuplajuhlan kunniaksi Hobitti ilmestyy uutena laitoksena Tove Janssonin kuvittamana.

21.9.1937 julkaistiin Englannissa ensipainos Tolkienin fantasiaromaanista Hobitti. 23 vuotta myöhemmin Rabén & Sjögrenin kustannustoimittaja Astrid Lindgren pyysi Muumi-kirjoillaan jo mainetta niittänyttä Tove Janssonia kuvittamaan Hobitin, josta oli tekeillä uusi ruotsinnos.

Hobitin 80-vuotislaitos sisältää Janssonin satumaiset kuvat alkuperäispiirroksista suoraan kuvattuina ja aiemmin vain Hobitin ensimmäisessä suomennoksessa Lohikäärmevuori käytetyn kannen. Brian Sibley kertoo jälkisanoissaan koko huikean tarinan siitä, kuinka Hobitin kuvitus toi yhteen kolme kirjallista jättiläistä – J. R. R. Tolkienin, Astrid Lindgrenin ja Tove Janssonin.

*   *   *
"Kolossa maan sisällä asui hobitti."

Taru sormusten herra oli mulle raamattu vähän yli viisi vuotta sitten. Hobittia en koskaan lukenut samaan tapaan ja intohimolla kuin sormusten herraa, mutta on Hobitillakin erityinen paikka mun sydämessä. Tästä eteenpäin lue omalla vastuulla, sisältää juonipaljastuksia,

Bilbo Reppulin luokse saapu velho nimeltä Gandalf. Pian tämän jälkeen Bilbon kotiovelle alkaa ilmestymään kääpiöitä, yhteensä 13. Kääpiöt värväävät Bilbosta voron ja pian alkaa seikkailu kohti Smaugin, lohikäärmeen, vartioimaa vuorta. Kääpiöt haluavat vuoren itselleen takaisin kaikkine arvoesineineen. Bilbo ja kääpiöt kohtaavat jatkuvasti vaaroja. Seikkailusta ei tapahtumia puutu: peikkoja, hiisiä, hämähäkkejä, lohikäärme ja lopussa hurja viiden armeijan taistelu.

"Rikkaus se epäilemättä toi lohikäärmeen paikalle. Lohikäärmeet rosvoavat kultaa ja hopeaa, kuten tiedätte, ihmisiltä ja haltioilta ja kääpiöiltä, mistä ikinä aarteita löytävät, ja ne vartioivat saalistaan elämänsä (ja ne elävät käytännöllisesti katsoen ikuisesti ellei niitä tapeta)" s.32

Hobitti on ihana, sitä lukiessa on fiilis kuin pääsisi kotiin. Hobitissa mun suosikki lukuni on olenpas originaali viides: Arvoituksia pimeässä. Siinä luvussa Bilbo kohtaa Klonkun (jolla on suurempi osa Taru sormusten herra -trilogiassa). Musta se on vaan hauska. Jos Klonkku voittaa arvoituskisan, se saa syödä Bilbon ja jos Bilbo voittaa Klonkku näyttää Bilbolle tien ulos hiisien luolasta.

Hobitti on hengästyttävä fantasiaseikkailu. Bilbo ja kumppanit joutuvat jatkuvasti ojasta allikkoon. Tässä 80-vuotislaitoksessa on mukana vielä Tove Janssonin ihanat kuvitukset! Olen vähän pettynyt niiden määrään, niitä kun on liian vähän. Mutta katsokaa nyt niitä ja ihastukaa tekin ♥

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! <3

Takaisin ylös