keskiviikko 17. lokakuuta 2018

SISKO SAVONLAHTI : EHKÄ TÄNÄ KESÄNÄ KAIKKI MUUTTUU


Mistä mulle: arvostelukappale / Nimi: Ehkä tänä kesänä kaikki muuttuu / Kirjailija: Sisko Savonlahti / Ilmestynyt: 2018 / Kustantaja: Gummerus / Sivumäärä: 304 / Takakannesta
"Tiedän, että minun on tehtävä tälle kaikelle jotain ja vähän äkkiä. Mutta vielä hetken ajan minä haluan maata parvekkeella ja muistella entistä poikaystävääni." Näin ajattelee nuori nainen asunnossaan, jonne kantautuu ihmisten kiljunta Linnanmäeltä. Kohta on kesä, ja on aika päästä erosta yli. Täytyy nousta murheen alhosta, täytyy löytää työpaikka, täytyy rakastua, täytyy käynnistää positiivisuuden kierre. Mutta pitääkö täyttää ulkopuolisten odotuksia vai toimia sen mukaan, mitä itse haluaa? Mistä tietää, mitä itse haluaa? Niin paljon kysymyksiä, ja usein houkuttelevimmalta tuntuu huonekasvien pintamullan tarkkailu, ystäville tekstaaminen, sipsidipin sekoittaminen ja makuuasento hintavan vuokra-asunnon parvekkeella. Kuinka hänen käy?

Ehkä tänä kesänä kaikki muuttuu yhdistelee oivaltavasti kepeää huumoria ja melankoliaa. Se on suora ja tarkka kuvaus herkästä kaupunkilaisarjesta.

*   *   *

Sisko Savonlahden Ehkä tänä kesänä kaikki muuttuu oli yks mun syksyn odotetuimmista kirjauutuuksista. Aivan ensimmäisenä mun huomioni tähän kiinnitti kannen kauniit pionit, jee! Tarina itse oli mulle sitten pettymys :( Se ei vain ollut mulle.

Helsingin Kallio, sipsit & dipit, pätkätyö, sinkkuus, tinder ja yhden yön jutut. Tää kuulostaa vähän suomen Bridget Jones -jutulta, mut muhun se ei jaksanut kolahtaa. Mua ärsytti jatkuvat ja loputtomat kuvaukset mm. sipseistä ja dipeistä. Odotin kevyttä ja hauskaa meininkiä, mutta jotenkin päähenkilön negatiivisuus lamaannutti myös mut. Mua ärsytti päähenkilön huolettomuus: velkaa vanhemmille, velkaa sukulaisille, velkaa kavereille. Muttahei, otetaan opintolainaa ja matkustetaan parhaan kaverin kanssa New Yorkiin! Ehkä sieltä löytyisi myös uusi poikaystävä, koska elämällä on heti taas tarkoitus kun on poikaystävä? En mä tiä, tää vaan raivostutti. 

Täytyy todeta se, että kyllä Savonlahti osaa kirjoittaa, koska se sai mut tuntemaan niin paljon ärsytystä. :-D Kyllä musta tuntuu että aion silti hankkia tän hyllyyn myös kovakantisena sitten joskus. Tää ois ehkä hyvä kesäkirja, jotenki just hyvä aivot narikkaan-teos. Löin tälle vaan liian kovat odotukset omassa päässäni ja petyin. Haluaisin antaa tälle kyllä uuden mahdollisuuden vielä joku päivä.

"Kotini sijaitsee kuudennessa kerroksessa, ja siinä on lasitettu parveke, johon paistaa aurinko iltapäivästä aina iltaan asti. Kun menen parvekkeelle seisomaan, näen Linnanmäen korkeimmat laitteet." s.9

2 kommenttia:

  1. Hyvä kirjoitus. Minuun ei myöskään iskenyt täysin kirjan musta huumori. Muuten kyllä tästä pidin.

    VastaaPoista
  2. En oo ite vieläkään tätä lukenut, mutta sitäkin enemmän arvioita tästä. Ja mikä näissä arvioissa on ehkä jollain tapaa "hauskinta", on se, miten eri juttuihin itse kukin tässä on ärsyyntynyt! Ja miten lopulta niitä ärsyttäviä juttuja yhdistää se, että ne on jollain tapaa yhteiskunnan normistosta poikkeamista, ja se poikkeaminen/valtavirran vastaan meneminen ärsyttää tosi monia.. :D Kuten vaikkapa tuo taloudellinen huolettomuus. Jos miettii pidemmälle, miksi se on niin väärin, että omalla lainallaan reissaa maailmalle eikä maksa velkaansa äidille? Siksi, ettei itsellä ole ollut samaan mahdollisuutta vai siksi, että se on vain väärin, koska itse on opetettu elämään niin, että se on väärin? :D

    Hahah, en tiedä. En ole vielä valmis itse testaamaan, mikä tässä kirjassa ärsyttäisi minua, mutta ehkä pitäisi vielä antaa mahdollisuus. Tuntuu, että jo arvioiden puolesta tästä on niin paljon sanottavaa, että voisi ihan hyvää tehdä itsekin tämä jo viimein lukea.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! <3

Takaisin ylös