lauantai 27. huhtikuuta 2019

TÄÄLLÄ POHJANTÄHDEN ALLA 1-3

Mistä mulle: oma ostos kustantaja: WSOY julkaistu: 2017/1962 sivuja: 1188 oma arvio:♥♥♥♥♥
Hui, mä tein sen, mä tein sen! Mä sain luettua Täällä pohjantähden alla osat 1-3!! Pari viikkoa se vei, mutta selätetty on. Kuulostaa siltä kuin olisin juossut maratonin, mutta oikeesti, pidin tätä jotenkin mahdottomana:--D Siis ajattelin, että tää kieli olis jotenkin vanhaa ja tosi vaikeeta, mut ei se ollut. Kun oon tottunut lukemaan jotain 300-400 sivusia kirjoja niin tämmönen yli 1000 sivun mörkäle vaikutti tietenkin jännittävältä. Nyt ainoa kirja mikä mua enää "pelottaa" hyllyssä on Sinuhe egyptiläinen. :D 
Yritän saada tänä vuonna luettua nuo kaikki WSOYn 12 klassikkoa. Se on mun tän vuoden hyllynlämmittäjä haaste :D Kolme kahdestatoista on nyt luettu, jee.

Täällä pohjantähden alla on kuvaus Suomen lähihistoriasta vuosilta 1880-1950. Tarina alkaa suosta, kuokasta ja Jussista ja seuraa Pentinkulman kylän elämää kolmen sukupolven ajan. 70 vuoden aikana "käydään läpi" nationalismi, sosialismi, ensimmäinen maailman sota, itsenäisyys, sisällissota, lapuan liike ja toinen maailmansota, mutta tavallisen tallaajan näkökulmasta. 

Suomen historia on alkanut kiinnostaa mua vasta tässä parin vuoden aikana ja harmittaa kun en ole aikaisemmin siihen herännyt, saati lukenut koulussa historian kirjoja kunnolla. Koska Suomen sisällissota on mun mielestä yksi mielenkiintoisimmista lähihistorian tapahtumista, tuli trilogian kakkososasta mun lemppari. En tiedä, miten kuvaisin lukukokemustani ja Linnan tekstiä. Se oli raakaa ja samalla aitoa. Henkeäsalpaavaa ja entiedä, jotenkin.. tyhjentävää? Järkyttävää ajatella, että tuo kaikki oli täyttä totta 100 vuotta sitten.

Mukaansatempaavaa ja ennen kaikkea ajatuksia herättävää tekstiä. Mulla ei ollut tylsää hetkeä tätä lukiessa. Täällä pohjantähden alla sai mut itkemään ja nauramaan, mitä ei oo tapahtunut pitkään aikaan kirjan kanssa. Mulle koskettavin kohtaus tässä kirjassa oli sisällissodan teloitukset.

Tuun varmasti jossain vaiheessa elämääni tarttumaan tähän uudelleen. Lue säkin, hieno kirja.

2 kommenttia:

  1. Ens vuoden oma hyllynlämmittäjä -haaste vois olla sama setti ! Mut eikös tän jälkeen se Sinuhekin pitäis mennä ihan heittämällä 🙊? Innostat mua sun postauksil täl hetkel niin paljon! <3 ps. Huomaatko et latasin Chromen puhelimeen... kauhee pommitus näil kommenteil :-DDD

    VastaaPoista
  2. Totta, niinhän sitä ehkä luulis.. mut en tiä, jotenkin silti vähä jännää!
    äää kiva kuulla ;__;<3

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! <3

Takaisin ylös