lauantai 7. tammikuuta 2017

EIKÄ YKSIKÄÄN PELASTUNUT (#PAPERILTARUUTUUN)

Vihdoinkin lukujumi alkaa olla takanapäin, jee! *voitontanssi, confettisadetta ja mitä kaikkea*

Kuva täältä
Joulun välipäivinä maikkari esitti Agatha Christien kirjan pohjalta tehdyn minisarjan Eikä yksikään pelastunut / And Then There Were None. (Kesto: 210min, julkaistu: joulukuussa 2015)

Herra ja rouva Owen ovat kutsuneet kahdeksan henkilöä (Vera Claythorne, tuomari Wargrave, Philip Lombard, Emily Brent, kenraali Macarthur, tohtori Armstrong, Anthony Marston ja rikoskomisario Blore) lomailemaan Sotilassaarelle. Saarella sijaitsevassa loistohuvilassa heille tulevat tutuksi palvelusväki herra ja rouva Rogers. Hassua kyllä, herra tai rouva Owen eivät ole kumpikaan paikalla.
Ruokailuhuoneen pöydällä on kymmenen posliininukkea, jotka katoavat aina omituisesti yksi kerrallaan, aina silloin kun joku vieraista sotilaslorun mukaisesti kuolee. Eloonjääneiden kesken alkaa syntyä paniikki.

Olen lukenut Agatha Christien kyseisen teoksen vuonna 2004(2005?) seiskaluokalla. Mulla meni siihen silloin aikoinaan maku, kun luokkakaveri kertoi kuinka kirja päättyisi. En myöskään ollut kovin ahkera lukija silloin mikä saattoi myös vaikuttaa asiaan. Kuitenkin, oli aika virkistää muistia ja katsoa tätä kehuttua sarjaa!
Mukana oli jos mistäkin tuttuja näyttelijöitä. Itselleni kuitenkin ainoat tutut naamat olivat Aidan Turner (Poldark ja Hobitti -trilogia) ja Charles Dance (Game of Thrones).

Sarjassa on alunperin kolme jaksoa, mutta jostain syystä Suomessa se esitettiin neljässä erässä tunnin pituisilla jaksoilla(mainoskatkot mukaan laskettuna.) Ensimmäinen jakso oli vähän hidastempoinen, eikä oikein tahtonut sytyttää mua. Seuraavat kolme jaksoa sisälsi jo meininkiä.

*   *   *

Inspiroiduin myöskin hakemaan Eikä yksikään pelastunut teoksen kirjastosta.

Teoksen nimi: Eikä yksikään pelastunut
Alkuperäinen nimi: And Then There Were None / Ten Little Niggers
Kirjailija: Agatha Christie
Ilmestynyt: vuonna 1939
Suomennos: Tämä pokkariversio v. 2012
Kustantaja: WSOY
Sivumäärä: 299
Takakannesta:
KAIKKIEN AIKOJEN RIKOSROMAANI

Kymmenen toisileen tuntematonta ihmistä on saanut salaperäisen kutsun illanviettoon. Syrjäisellä saarella on vain yksi talo, amerikkalaisen miljonäärin rakennuttama loistohuvila. Kutsut lähettänyt isäntä ei ilmestykään paikalle. Ruokaluhuoneen pöydälle asetellut kymmenen posliininukkea katoavat omituisesti yksi kerrallaan - aina silloin kun joku vieraista kuolee. Jäljelle jääneet pälyilevät toisiaan kauhuissaan.

Maailmanlaajuisesti yli 100 miljoonaa kappaletta myynyt Eikä yksikään pelastunut edustaa Agatha Christien kultakauden loisteliainta tuotantoa. Legendaarisen maineen saavuttaneessa kirjassaan Christie käsittelee suljetun paikan teemaa mestarillisesti ja tyrmää täysin lukijansa arvailut.

*   *   *
Ensimmäisestä lukukerrasta on tosiaan vierähtänyt se kevyet (yli) kymmenen vuotta, joten en todellakaan muistanut mitään itse kirjasta. Oli vähän tylsää, kun olin nähnyt sen minisarjan ennen ja vasta sitten luin itse kirjan. Noh, oma moka! Kirjaa kyllä luki ihan erilaisella fiiliksellä, kun tiesi mitä tulevan piti ja osasi tarkkailla tapahtumia ihan eri lailla :) Oli myös mukava huomata kaikki eroavaisuudet sarjaan verrattuna, kun kaikki sarjan tapahtumat oli vielä tuoreessa muistissa.
Tämä oli siis ensimmäinen Christien kirja minkä olen lukenut. Lukupinossa odottaa myös yksi toinenkin Christie, nimittäin Idän pikajunan arvoitus. Mulla on selvästi menossa nyt tämmöinen rikos/mysteeri -vaihe.
★★★★★

10 kommenttia:

 1. Eikä yksikään pelastunut on yksi parhaista Christien kirjoista, vähän harmittaakin että jäi tuo minisarja välistä kun tuli kolmoselta. Harper's islandissa oli myös samantyylinen idea, muttei ollut mikään niin huippu sarja. :/ Idän pikajunakin on murhamamman parhaimmistoa, siitä on jäänyt hyvät lukumuistot. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Murhamamma :D <3 Enpäs olekaan ennen kuullut tuosta Harper's islandista, täytyy googletella. Nyt en malta odottaa päästä lukemaan Idän pikajunaa!

   Poista
 2. Täytyy selkeästi tarttua tähän kirjaan ja sarjaan itelläkin! Kirja lojuu hyllyllä lukemattomana, ja kyseinen tv-sarja tallennettuna dna-tvssä. Ainakin sarjan trailerit vaikutti mielenkiintoisilta!

  VastaaPoista
 3. Kiva, että otat osaa haasteeseen. Meiänkin pitäis kattoa tää sarja ja lukea kirjakin!
  Tiia

  VastaaPoista
 4. Tämä on aina ollut yksi suosikkikirjojani. <3 Ostin teininä kirjan ja And then there were none -tietsikkapelin ja pelasin sitä tuntitolkulla. (http://download.gamezone.com/assets/old/gamezone/26/3/98/s26398_pc_48.jpg) Tästä uudesta minisarjasta tykkäsin myös. Vähän se jätti ehkä kylmäksi, olisin halunnut fiilistellä tunnelmaa ehkä vielä jakson tai parin verran, mutta kokonaisuus oli oikein viihdyttävä. :)

  VastaaPoista
 5. Mulla on tää vielä lukematta. Löytyy kyllä omasta hyllystä :) Laitoin tuon minisarjankin digiboksille talteen mutta ehkä täytyy yrittää kirja lukasta ensin :D

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! <3

Takaisin ylös