maanantai 23. tammikuuta 2017

LEMPI - MINNA RYTISALO

Mistä mulle: Kirjasto
Teoksen nimi: Lempi
Kirjailija: Minna Rytisalo
Ilmestynyt: v. 2016
Kustantaja: Gummerus
Sivumäärä: 234
Takakannesta:
Kuka on Lempi? Mitä on lempi?

Lapin sota pyöräyttää ihmisten elämät kuin ruletissa. Viljami joutuu jättämään vastavihityn vaimonsa piikatytön kanssa kaksin kotiin ja lähtemään rintamalle. Kaikkien on uskallettava lähteä, tartuttava tilaisuuteen ja elettävä hetkessä tehtyjen päätösten kanssa. Rakkaus kannattelee, tuhoaa ja muuttuu syyllisyydeksi.

*   *   *

Olin odottanut jo jonkin aikaa, että saisin Lempin käsiini. Olin lukenut siitä pelkkää hyvää, enkä minäkään kyllä pettynyt.

Minna Rytisalon esikoisromaani Lempi sijoittuu Lappiin ja vuoteen 1944. Lapin sota on rikkonut jokaisen elämän. Lempi on kaiken keskellä, mutta hän ei itse pääse ääneen. Teos on jaettu kolmeen osaan, joissa kertojiksi pääsevät Lempin aviomies Viljami, piikatyttö Elli ja kolmanneksi Lempin kaksoissisar, Sisko.
Alussa hämmennyin kirjan luomasta salaperäisestä tunnelmasta, mutta kaikki alkoi pian selventyä pala palalta, kun tarinat lopulta nitoutuvat yhteen loppua kohden. Kirjaa ei kuitenkaan ole valmiiksi pureskeltu lukijalle, vaan Rytisalo jättää lukijalle päätettäväksi kuinka asiat haluaa käsittää. Kirja vaatii toisen lukukerran, että saa poimittua mukaansa kaikki vihjeet tulevasta. Hyvin rakennettu, tykästyin kovasti. Teos on erittäin kaunis, melkein jopa vaikea uskoa, että se on Rytisalon esikoisteos. Pidin kirjan luomasta harmaasta sävystä ja kun kirjaan tarttui, vei se mukanaan. Kirja  yllätti ja ihastutti. 
Ehdoton suositus tälle 'aikuisten kirjalle' :-)

★★★★☆

8 kommenttia:

 1. Luin itsekin Lempin hiljattain. Olin kuullut todella paljon kehuja, mutta sota ja kauniiksi kehuttu kieli loivat vähän ennakkoluuloja. Pidin kuitenkin tosi paljon ja yllätyin siitä. Ei ole turhaan kehuttu.
  Tiia

  VastaaPoista
 2. Pakko varmaan pistää uudestaan varaukseen tää (ehkä sitten kun oon taas vähän pienentäny tuota kirjastosta raahattua pinoa, joka on paisunut melkoisen suureksi). :D Kaikki tuntuvat kehuvan tätä!

  VastaaPoista
 3. Pidin Lempistä, siinä on omanlaisensa tunnelma. Viime vuosi olikin täynnä hienoja kotimaisia kirjoja sekä ennen kaikkea esikoisromaaneja <3

  VastaaPoista
 4. Lempi on ihana kirja, ja esikoiseksi aivan huikea. Hauska nähdä mitä Rytisalo kirjoittaa seuraavaksi!

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! <3

Takaisin ylös